Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz Larsson - 20 september 2015 19:10

Idag genomförde jag mitt femte MH...
Det första var med Doris....nästa med hennes dotter Dixie....

Doris protokoll från MH 2008 då hon var 21 månader....drygt 1,5 år alltså...
Dixies protokoll är från maj 2011 då hon var drygt två år

Doris, min stamtik. Var såklart skottfast o stabil...hennes dotter, Toute Vitesse Amazing-Grace dvs Dixie, bangade inte för något!!! Figuranterna kom fram efteråt o frågade om vi bodde vid en bilskrot...eller nåt annat som "lät" nope....Dixie är fortfarande inte rädd för något!!
Jag genomförde även MH med Donna....och Dennis....Donna's MH är ok...men pga förgiftning så var jag tvungen att ta bort henne....Dennis fällde ner "luckorna' och var nån annan stans,...så Dennis är inte tillgänglig för avel...
Idag var det dags för Britta att genomföra MH....Britta heter Kaspelix X My Fingers...jag kallar henne ibland för Bimbo-Britta....men hon är absolut ingen Bimbo!!!

Hon var nyfiken och alert!!! Social och inte särskilt rädd....jo...men man få bli rädd....frågan är hur man hanterar det!!??
Hon var samma trygga härliga tjej i slutet av MH som innan...och då har hon utsatts för en hel del stress,,.men hon tål stress...man FÅR bli rädd!!! Man FÅR reagera.....frågan är hur man hanterar det....
JAG är INTE skottfast....men jag är ändå OK....självklart är jag OK!!
Britta är oxå OK!! Britta är skottfast!!

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 31 juli 2015 18:42


Hej hej Svea heter jag och jag är så go o glad...men...till skillnad från den där godisautomaten som finns i vissa varuhus så hjälper det inte att stoppa fem kronor i mig...för du får ändå ingen liten grej.
Det du får är en liten busig dvärgschnauzertjej på 10 månader...söt som socker...men har attityd och egen vilja...och matte säger att hon inte vill ha det på nåt annat sätt!!
nu ska jag...dvs Svea berätta lite om livet...

Min mamma heter Dixie, Toute Vitesse Amazing-Grace, och hon har lärt mig allt (bus) hon kan....jag har hört att hon gjorde en maaaaassa bus som liten så jag försöker så klart överträffa henne på den punkten....

Håll med om att jag ser väldigt söt och oskyldig ut....
Jag föddes förra året i september o matte säger att hon längtat efter valpar efter Dixie och Hugo (Kaspelix Utility for Future), mamma Dixie är en tjej som gillar att arbeta och jag har hört att hon har tävlat i Lydnad och Bruks...det tänker jag oxå göra!!! Japp!!!
Pappa Hugo är en charmig snygging och jag tänker att jag har fått hans utseende (fast matte säger ibland att min uppsyn påminner om mamma Dixies....vet inte AAAAALLLS vad hon menar....he he he...mamma har minsann berättat om allt bus hon gjorde som liten)
Jaghar hört talas om när hon åt en hel nybakad limpa...hittades inuti diskmaskinen...åt stearinljus...ja ja jag tänker trumfa henne i allt!!! Och har hittills lyckats rätt bra...faktiskt...
Matte köper hela tiden dörrmattor...ni vet såna där onödiga saker som ligger innanför dörren o skräpar...jag har bestämt mig för att döda dem!!! Jo då!!! Tänkte kanske att min smarta matte skulle fatta efter två dörrmattor...men...hon är nog lite korkad...senast idag la hon på en ny dörrmatta....å sen lämnade hon oss ensamma...så jag var ju tvungen att tugga lite...dra iväg den till köket...tugga lite till...jag gillar inte att matte går hemifrån!!!

Men OJ OJ OJ vad jag gillade förra veckan!!!
Då packade vi bilen full, matte o jag, ja ja ja jag kanske inte packade så väääääldigt mycket....jag är ju lixom bättre på att sprida ut sakerna...he he he

När matte var klar med packandet så åkte vi mot Prickis ( http://bmshundtjanst.se ) men när vi åkt ca tvåochenhalvmil...så kom matte på att hon glömt hundväskan!!!! Och jösses!!! Åka på hundläger utan hundväskan...man får va glad att hon kom ihåg att ta med MIIIIIIIIIG!! så...vi blev lite försenade...för matte envisades med att åka hem igen...o hämta väskan...varpå Mamma Dixie och Kusin Britta blev väääääldigt upprörda för husse hade visst oxå åkt hemifrån....på den där konstiga saken som vi inte kan åka på...den har två hjul o låter förskräckligt!!!
Ja ja läger...Mamma Dixie o Britta har ju berättat om sina erfarenheter....JÖSSES!!!
Mamma blev tydligen tvungen att ta en äcklig träbit i munnen...blev även tvungen att springa in i nåt som matte kallade RUTAN!!! Å så en massa annat jobbigt....
Britta var på läger förra året...då var hon ju yngre än vad jag var på lägret år...

Och tydligen tyckte matte och Prickis att hon skulle ta på en dragsele och dra matte i en sulky....det blev inget med det!!! Sa Britta!! Som - enligt matte - inte är alls så uppkäftig som jag är....

Hallå!!! Jag ser väl inte särskilt uppkäftig ut??? Hi hi hi - skenet kan bedra....
Ja ja...tillbaka till LÄGRET!!!
Jösses vad skoj...jobbigt...det var!!!
Det regnade en massa, men det gjorde inget för då fick jag vila medan matte var tvungen att lyssna o lära sig av Prickis!!!
Det roligaste var nog ändå att jag fick lära mig SPÅRA!!!
Varje dag fick jag jobba med näsan o följa ett spår som matte lagt....och OJ OJ!!! Det var SKOJ!! Så skoj så matte blev chockad!!!
För en dag hade matte lagt fyra korta spår åt mig på förmiddagen och jag hade - så klart - löst uppgiften med bravur!!!
Efter att matte fått i sig lite mat mitt på dan så tyckte hon att vi skulle träna "LIGG" men DÅ!!! DÅ!! Fick jag syn på min pojkvän Spencer (som är lika stor som jag fast han är en Bouvier de Flandres) som spårade med sin matte Rose-Marie....så jag satte fart mot Gärdet...med matte fladdrande bakom mig i kopplet....för jag ville ju SPÅÅÅÅÅRA!!!! Jag hann höra att matte ropade till Prickis: tror du Svea orkar med ett spår till???
Hallå!!! Klart jag orkar!!! Så jag fick matte till att lägga ett spår till åt mig....och det blev liiiiite krångligare än de hon lagt till mig innan...men jag löste det!!! Så klart!!! Jag är ju bäst....och det säger jag ödmjukt...för det har matte lärt mig...att vara ödmjuk alltså...he he he

Sen tjatade matte en massa om att sitta, ligga, komma mm o så blev hon riktigt jobbig o tyckte att jag skulle ha hennes fingrar i min mun medan jag var stilla...Nåt om grundträning för apportering sa hon....suck....min matte är jobbig ibland!!! Minst sagt!! Fast jag har förstått att ALLT är Prickis fel...

Lägret hos Prickis är tydligen nåt som matte längtar efter hela året...i år var femte gången på läger...och om jag fattat det rätt så är jag den bästa matte haft med nånsin....jo jag lååååååååvar....jag överdriver inte alls....jag - Svea - är den bästa!!!!
Jag har ju hört matte säga att hon tycker det är sååååå roligt att träna med uppkäftiga lilla Svea....ja ja jag har även hört matte säga att jag är den bästa hittills....den bästa hon fött upp...för tydligen har mamma Dixie haft en himla massa barn....typ 21 stycken....men nu ska inte mamma få fler barn ger matte....utan nästa gång är det Brittas tur...Britta heter Kaspelix X My Fingers och är tydligen en skönhet...så till vårvintern blir det nya små skäggtroll här om allt går som matte tänkt sig....jag fattar inget...men jag är ju bara tio månader.....
Hej hopp!!

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 1 juni 2015 17:58

Jo....den här damen har skrämt upp mig ordentligt sista veckan...

Dixie dvs Toute Vitesse Amazing-Grace, min stora kärlek, ja ja jag veeeet jag älskar alla mina hundar...men ändå...min stora kärlek som föddes för drygt sex år sedan under stor dramatik....
Hon har varit speciell från start, egensinnig, följer inte skolboken, kärleksfull, älskar att jobba, helt orädd oavsett vad som möter....det var en fröjd att se henne genomföra sitt MH när hon var två år!!!
Hon var inte intresserad av att leka med främmande, hon var helt orädd för "dumpen", när vi kom till skramlet så studsade hon fram till lådan med skramlet och typ fnös lite föraktfullt...jaha!!! Var det bara lite kastrullock och kedjor....HA!! Löjligt!!!
Och när vi mötte spöken i skogen så klev hon fram, bröstade upp sig o sa: ja ja kom ni bara!!!!
Figuranterna kom efteråt fram till oss och var helt begeistrade i den här tjejen!!
Hon är inte den vackraste, hon är ca en cm för hög, men hon har charm och attityd och jag älskar henne reservationslöst!!!
Vi började träna Lydnad hos Prickis (http://bmshundtjanst.se) när Dixie var ca ett och ett halvt år....och jösses!!! Rätt så snart insåg jag att Dixie var en fantastisk hund med en vek matte....suck...har skärpt till mig och vågar ställa krav på mina hundar!! Vågar säga ifrån, bestämt men inte så att hunden blir kuvad!! Har lärt mig massor på de snart fem år som gått sedan jag gick min första kurs hos Prickis!
Vi tävlade under våren/sommaren/hösten 2011 och det gick såpass bra så vi fick snabbt vår Lp1 och blev Årets Lydnadshund i Dvärgschnauzerringen och fick utmärkelsen Årets Nybörjarekipage i Hallsbergs Brukshundklubb!! YEY!!!
Sen har mitt älskade troll fått 21 barn, fördelat på tre kullar, hon har varit en fantastisk mamma som både pysslat och fostrat.
Så...i torsdags....husse o jag hade varit ute på en runda för o kolla virke inför bygget av golv under paviljongen, vi kommer hem, släpper ut hundarna i trädgården, jag går upp och förbereder maten o hör hur husse lockar på en Dixie som bara gnäller....hon vill inte gå upp för den tre steg höga trappen från trädgården till dörren in....så vi bär upp henne...och så fortsätter det....hon går glatt ner för trapp men inte upp...går på promenad med viftande svans men skriker om hon hoppar upp i soffan....

Min Dixie - sån personlighet!!
Rädslan som infann sig när jag började förstå att det kunde vara diskbråck, med allt vad det innebär...och NEJ!!! Jag kommer aldrig hålla en hund vid liv för MIN skull!! En hund som inte kan få leva ett härligt hundliv....NEJ!!
Så jag började sörja lite i förskott...trots att husse sa: ta inte ut något i förskott!!
Ja ja fick en akuttid hos veterinär i fredags, kunde inte hitta något direkt men även han insåg att nåt var fel då hon inte ville hoppa upp på ett lågt bord för att få godis...
Vi fick smärtstillande tabletter o rådet att söka veterinär efter helgen och eventuellt röntga om det inte blev bättre....
Det blev inte bättre....jo lite...för med smärtstillande medel i kroppen så glömde hon ibland vad som gör ont...med resultat att hon skrek av smärta om hon försökte komma upp i soffan....
Suck!!
Så idag åkte vi till veterinär igen...någon röntgen var inte att tänka på i det akuta smärtläge som var...så Dixie blev åter ordentligt undersökt och klämd på...skrek ut av smärta och veterinären konstaterade att smärtcentrum satt precis där jag befarade...mellan ett par kotor i ländryggen...MEN!!! Inget diskbråck utan ett ryggskott!!! Phju!!!
Så nu är Dixie ordinerad burvila i minst två veckor med smärtlindring och inga promenader, bäras upp och ner för trappor...tur hon vara är en dvärgschnauzer och inte en Irländsk Varghund....
Nu är det ju så att djurskyddslagen säger att man inte får ha hund i bur regelbundet...så...hmm...jag är ju uppfödare och har kennel...jag strävar efter att följa de lagar och regler som finns!!!
Så jag har ansökt hos Jordbruksverket om tillfällig dispens för Dixies skull!!
Nu ligger hon i en stor skön bur i köket på en Back-On-Trackmadrass, har en vattenskål i buren, en filt att gosa med och tungbenet har hon visst tuggat i sig...
Lättnaden som infann sig när veterinären säger: det är INTE diskbråck!!! Ja den känslan!!!! Euforisk!!!
Älskade lilla monsterhund så orolig jag varit!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 6 februari 2015 21:48

Tänk på det när du ser den där valpen o bara smälter för den är ju så söööööööt....och hur mycket kan maten kosta per månad egentligen....inte så mycket...och ett koppel är väl inte så dyrt....lite bajspåsar...japp då är det klart....
Men hallå!! En hund kostar så mycket mer än mat o koppel....
Tänk så här:
Du ska ha tillräckligt bra ekonomi så du har råd med vardagen...dvs mat, motion, kanske behöver ni gå en kurs...har du en trimras så ska pälsen skötas...kanske måste du lämna bort hunden för kloklippning...vaccinationer ska ges...
Det är en hel del vardagliga saker som kostar...glöm nu inte att valpen ska försäkras!!!
Utan försäkring kan jag lova dig att du inte har råd att ha hund...för rätt som det är så händer det oförutsedda...
Genom åren har jag haft en hel del veterinärkostnader och oj oj så glad jag är över att ha en bra o heltäckande försäkring...dessutom är jag välsignad med ett otroligt bra personligt ombud...tack Alexandra Thell som alltid svarar på frågor o finns där!!
Idag läste jag ett inlägg som hon gjort angående veterinärkostnader...och det fick mig att tänka till...

Det är inte alltid vi har möjlighet att välja veterinär...men oftast finns det ändå olika möjligheter....jag har förmånen...belastningen att bo på landet...och jag tänker att bor man i en stad så finns det fler möjligheter...men vet du...valmöjligheter finns oftast!!

När jag skulle besiktiga min senaste valpkull så ringde jag runt...och jösses vilka skillnader!! För en sån sak!! Har man som jag hade väldigt måååånga valpar så spelar det så klart roll vad det kostar per valp...vad veterinären GÖR vid en besiktning är ju standardiserat...dvs det finns ett protokoll som ska följas...ska fyllas i...finns inte utrymme för egna tolkningar eller beslut...chippning ska göras o där kan man inte heller nåt utrymme för att göra olika...så ska spruta ges....vaccination alltså...och visst du kan välja bort kennelhostan i den sprutan...men i övrigt så är en valpbesiktning en valpbesiktning!! Så nån större skillnad i vad som görs är det inte...men i pris!!! Oj oj!!
Jag ögonlyste Dixie innan parning - så klart för det ska göras - och så bad jag om att få klorna klippta när vi ändå var där...hon har haft en tasskada o en kloskada o blev krånglig...sen....fick jag en chock!! Om jag minns rätt så kostade kloklippningen nånstans 260-280kr.... Gahhhhhh och jag ifrågasatte så klart när jag skulle betala...för det blev ju kanske liiiite dyrare än jag räknat med...tja...vi vill inte hålla på med kloklippningar blev svaret....eh....men nu bokade jag inte en tid för bara det!!! Utan jag tänkte att när vi ändå var här...det tog fem minuter extra...ja..men vi vill inte hålla på med sånt....
Nu blev ju inte något försäkringsärende av detta jag räknat upp....men tänk dig att du kommer i ett läge där din älskling blir akut sjuk o måste läggas in...få vård...behandling....du ska ha RÅD att betala din andel - dvs det som inte täcks av den försäkring du har - prova att hämta ut din hund o säg: kan jag få faktura o betala när jag får lön?!?! NIX!! Det går INTE!! Du får inte med dig hunden om du inte betalar!!
Jaha...vad vill jag med det här inlägget....
Jo!! Jag vill att vi - kunderna...djurägarna - blir mer medvetna och kollar runt!! Kollar priser...kollar kunnighet....kollar service....för pris är ju inte allt...om än viktigt!! Min veterinär i Hallsberg är suverän för det där vardagliga...dvs vaccination, tandsten, besiktning, kolla sår....osv däremot så kan han inte t ex operera...utföra kastraktion av tik...han kanske KAN...men har inte utrustning....ögonlysning, ultraljud, röntgen...ja för sånt måste jag vända mig till en större klinik...

Det är du och jag som ser till att vården för våra husdjur bär sig...kanske behöver vi bli mer prismedvetna o inte bara styras av våra känslor!! Det är svårt när man sitter där med ett sjukt djur i famnen...men om vi tänker till innan och säger ifrån så kan vi kanske hjälpas åt för att få mer rimliga kostnader!! Visst en stor klinik har högre kostnader...men!! De har också större volymer...dvs fler vårdtagare o därmed högre intäkter!! Så låt dig inte luras!! Kolla pris...kvalitet...service...möjligheter....

Slutligen!!! Se till att vara realistisk när du ser bilden på den där sööööööta valpen....kattungen.....du ska ha råd!!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 12 januari 2015 20:00

hos Kennel Kaspelix i Karlskoga finns en hane o en tik i färgen svart/silver att tinga
För mer info ring Maria Hallgren 070-344 32 72

Min stamtik Doris kommer härifrån och även min Britta

Kaspelix X My Fingers "Britta"

Kaspelix Full Fart Doris

Av Carry Jiewertz Larsson - 21 december 2014 15:01

Här från oss på Kennel Toute Vitesse vill vi skicka en önskan om att ni alla ska ha en riktigt God Jul!!
Tänk på att inte ge era fyrbenta av julmaten som är både fet och salt...chokladen livsfarlig, presentsnören är inte att leka med om de råkar hamna i mage o tarmar...
Var rädda om er och mys o stressa av!!

Toute Vitesse Amazing-Grace "Dixie"

Kaspelix X My Fingers "Britta"

Toute Vitesse Vernaccia "Svea"

Och så slutligen Gunno & Carry önskar er en skön och avkopplande Julhelg!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 2 december 2014 22:13

...vad gör du när du behöver hundvakt?
Vanligtvis så ringer jag mina vänner...men det är ju inte alltid det går så lätt!! Vad gör man då??
Jo man söker...letar....forskar...osv
Här finns ett smart alternativ: https://tasspass.se
Här kan du söka hjälp med hundpassning beroende på var du bor!! Bra att veta!! Eller hur!!
Här hos oss är det full rulle även fast Dennis flyttat...Britta tycker att hon är störst bäst OCH vackrast...och jo...jag håller kanske med...MEN!!! JAG är fortfarande både störst, bäst OCH vackrast!! He he he
Svea försöker självklart hitta sin plats i flocken...och Dixie hon är cool som alltid!!
Dixie o jag har anmält oss till tävling i Lkl1 vi har ju visserligen ett Lp1 men har inte startat i tvåan o tänkte mjukstarta lite...gahhhhhh hur tänkte jag??? Tävla??? Har vi ju inte gjort på TRE ÅR!!!! Tränat har vi inte heller gjort!!
Ja ja nu kör vi!!! Nyårscupen i vår hemmaklubb http://hallsbergsbk.se blir toppen!!
Heja oss!! Hjääääääälp!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 29 november 2014 18:38

äntligen dags att ta fram adventsljusstakarna, julpyntet mm Här pyntas det inte eller tänds innan lördagskvällen i helgen då det är första advent!!
Så nu har det fixats lite...samtidigt så hann jag med att ta med Svea på sin första miljöträning! Vi åkte in till stora staden Örebro på förmiddagen och Svea presenterades för: KOPPEL!!
Jösses sa Svea!! Jag sitter fast!! Det var väl ändå onödigt matte? Men hon fann sig snabbt tillrätta både med kopplet och med stadens buller...tvekade lite först men trippade snart på glatt!
Målet var Bra Zoo i centrala Örebro för där jobbar Stefan som är gaaaaaaaalen i små skäggtroll...han är faktiskt ett skäggtroll han med ;-)

Kärlek uppstod o det var nära att Svea försvann...även Lotta verkade tycka att Svea var helt OK

Förutom miljöträningen så fick Svea ett nytt koppel i regnbågsfärger för att vi tycker att alla är lika värda!!
Hon trippade glatt mot bilen över torget, hälsade på folk, jagade skräp som blåste runt o charmade precis alla hon mötte...
Det är skojigt när man från förbipasserande hör: men ååååååå....så söööööööt....ja ja Svea är oxå söt ;p
Hon charmade en väldigt liten kvinna som frågade om det var en Riesenschnauzer...nej det är en dvärg sa jag.... Hoppsan!! Kanske ett fel ordval!! Kortvuxen schnauzer!!
Nu sover Svea gott, trött efter dagens strapatser
En trevlig första advent önskar vi er alla!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se